Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

Montevideo - sea view apartment Olive

Uživajte u udobnoj atmosferi šarmatno uređenog apartmana!

Jelo i piće

Prirodno bogatstvo cresko-lošinjskog otočja nudi bogatu i zdravu mediteransku kuhinju.

Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim receptima uz jaku zastupljenost lokalnih aromatičnih trava, začinskog bilja i maslinovog ulja osnovne su značajke ove kuhinje.

Pršut, ovčji sir, slane srdele, salata od mekušaca neka su od hladnih predjela koja treba probati. Za toplo predjelo nude se razni rižoti i tjestenine s plodovima mora, maneštre, primorski brodet. Svježa morska riba, škampi i lignje na razne načine, školjke, janjetina pod pekom specijaliteti su ovih otoka. Od domaćih salata nudi se salata od rige i radiča, a i jelima se dodaje svježi mažuran, bosiljak, kadulja, matičnjak, majčina dušica, ružmarin i lovor.

Ne smije se zaobići ni vino i domaća rakija sa začinskim biljem. Preporučamo lokalna vina sa otoka Suska.

Po cijelom otoku postoji čitav niz restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata koji uz mnoga jela s međunarodnog i nacionalnog jelovnika nude specifična jela otočne kuhinje.

Više o otočnoj kuhinji možete pročitati u slijedećim knjigama:

  • Kuharski izazovi s moga otoka, Adrijano Nikolić
  • Nonina otočna kuharica, Marta Fazlić

Raj za gastronomski užitak...

Na otoku Lošinju kao i na susjednim otocima djeluje više od stotinu ugostiteljskih objekata. Brojni restorani, gostionice, konobe, taverne, bistroi, buffeti i pizzerie nude bogatu i raznoliku gastro ponudu ovog kraja. Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima, uz zastupljenost lokalnog samoniklog bilja, aromatičnih trava, začinskog bilja i maslinovog ulja, osnovne su značajke otočne kuhinje.

Ne smije se zaobići ni vino i domaća rakija sa začinskim bilje. Preporučamo lokalna vina sa otoka Suska. Otok Susak pamti dane kad je čak 95 % površine otoka bilo pokriveno vinovom lozom. Danas to više nije «plivajući vinograd», ali je i dalje otok sa svojim autohtonim sortama crnog grožđa Susac i Sušćan crni i sortom, nepoznatog podrijetla, ali koja se od pamtivijeka uzgaja na ovom otoku – Trojišćina (Uva di Troia) iz čijeg se grožđa na otoku proizvodi istoimeno ružičasto vino, izuzetne kakvoće.

  • Baracuda

    BARACUDA (Gostionica)

    Drago Rančić Priko 31
    +385 51 233 309
    drago.rancic@inet.hr
  • ARTATORE (Restoran)

    Janja i Marjan Zabavnik
    Artatore 132
    info@restaurant-artatore.hr
    +385 51 232 932
    Specijaliteti: Krem juha od rakova na otočki način / Riba iz krušne peći s krumpirom i začinskim biljem
  • ARGENTA VALLIS (Konoba)

    Šetalište dr. A.E.M. Montesole 5
    www.kre-do.hr
  • BUKALETA (Konoba-pizzeria)

    Dalibor Janković Del Conte Giovanni 9
    +385 98 258 415
    Specijaliteti: Janjetina pod pekom s mladim krumpirom / Lignje “Lošinj” u šugu s palentom
  • Marina

    MARINA (Gostionica)

    Vlado Vidas OMT 38
    +385 51 236 178
    vlado.vidas@ri.t-com.hr
    Specijaliteti: Jakopove kapice “a la Marina” / Jastog “a la Bellevue”
  • CIGALE (Konoba)

    Čikat bb
    +385 51 238 583
    Specijaliteti: Kirnja pod pekom s kaparima, mladim krumpirom, ružmarinom i bosiljkom / Carpaccio od grdobine s rikulom, krupno mljevenim paprom, ploškicama rotkvice i listovima narezanog
  • Capri

    CAPRI (Restoran)

    Leda Siragusa Grbica 47
    +385 51 236 186
    grbica@ri.t-com.hr
    www.hotelristorantecapri.it
  • CORRADO (Konoba)

    Igor i Katica Morin
    Svete Marije 1
    +385 51 232 487
    Specijaliteti: Riba iz pećnice / Jastog na buzaru
  • Bora Bar

    BORA BAR (Konoba)

    Marco Sasso Rovenska 3
    +385 51 867 544
    balenovicmaja@hotmail.com
    www.borabar.com
    Specijaliteti: Tuna carpaccio s korijenom od celera / Ricotta Gnocchi sa svježim ljetnim tartufima
  • DRAGA 31 (Pizzeria)

    Zorica Vidulić
    Braće Vidulića 77
    +385 51 231 132
    zorica.vidulic@ri.t-com.hr
  • Sirius

    SIRIUS (bistro)

    Donato Deklić Rovenska 4
    +385 51 236 399;
    mob: 099 665 6045
    sirius@hi.t-com.hr
    Specijaliteti: Škarpina u peći s krumpirom, začinjena otočkim biljem i maslinovim uljem / Janjetina “na umido” - na nonin način
  • RIBARSKA KOLIBA (Konoba)

    Gordana i Mirjana Gagić OMT 1a
    +385 51 236 235

Atrakcije

Bilo da ste iskusan kuhar, kuhar amater ili samo volite hranu, pronaći ćete informacije o hrana i piće koje će vam pomoći da otkrijete neke specijalitete otoka Lošinja ...

  • Vino sa Suska
  • Posjetite ribarnicu u glavnoj luci Velog Lošinja, koja je izgrađena 1898. Posebno za ribarnicu u Velom Lošinju je da je otvoren samo kad ribari ulove ribu... Dakle, to je veoma neobično i zagonetno, nikad ne znate kad ćete naći ribu ...
  • Posjetite ribarnicu u glavnoj luci Malog Lošinja, svaki dan od 8:00 do 12:00
  • Stari mlin za masline - «Torac» u Ćunskom otvoren je za posjetitelje tijekom ljetnih mjeseci. Kao dio svoje bogate baštine, želi se pokazati turistima jedini preostali stari mlin za masline (tzv. «Torac» u lokalnom dijalektu) sagrađena je 1897.
  • Lošinjski miomirisni vrt - rasadnik otočnog ljekovitog bilja u Malom Lošinju. Uz pratnju stručnog vodiča posjetitelji se mogu upoznati sa bogatom florom otoka, ljekovitim svojstvima bilja i kupiti originalan otočni suvenir.

Miomirisni proizvodi

  • Miomirisni liker NARANČA, kraljica agruma, zimi svojim plodovima ukrašuje lošinjske vrtove, a ljeti kao liker spremljen na lošinjski tradicijski način, osvježava i razbuđuje. LIKER OD NARANČE poslužuje se uvečer u čaši smrvljenog leda sa slamčicom i listićem metvice, uz lošinjski kolačić FIGETINO.
  • Miomirisni liker KADULJA je otočka miomirisna samoniklica s najvećim rasponom ljekovitih svojstava. LIKER OD KADULJE melem je za naše probavilo i vrlo učinkoviti prirodni želučani analgetik . Pijemo ga kad god se ne osjećamo najbolje ili kao preventivu takvom stanju i to samog ohlađenog na 8-10C ili kao dodatak lošinjskom čaju.
  • Miomirisni liker MIRTA, ta najopjevanija zimzelenica Sredozemlja, u obliku LIKERA OD MIRTE spravljenog na način lošinjskog Miomirisnog otočkog vrta, izvanredan je prirodni digestiv koji preporučamo za bolju probavu nakon obilna jela i pila u nekoj od lošinjskih konoba.
  • Miomirisni liker LIKER OD LIMUNA - limoncello napravljen od lošinjskih limuna po recepturi Miomirisnog otočkog vrta - bogat je C-vitaminom, otvara tek te se konzumira rashlađen kao aperitiv ili kao osnova raznih coctail-a u lošinjskim barovima.
  • Miomirisna kupka MIOMIRISNA KUPKA od krupne jadranske morske soli oplemenjene mirišljavim uljem i cvijetom lavande te listićima ružmarina najbolji je odmor za umorne noge nakon lutanja ili vožnje bicikle lošinjskim krajolicima.
  • Miomirisna sol LOŠINJSKA SOL je naš domaći začin za razne salate, juhe i umake za tjesteninu. Sadrži krupnu jadransku sol, listiće kadulje, ružmarina, lovora, majčine dušice.
  • Miomirisni čajevi LOŠINJSKI ČAJ posebna je čajna mješavina sa zemljopisnim porijeklom s našeg miomirisnog otoka. List kadulje, cvijet šipka i list eukaliptusa čine iznimno okrijepljujući topli napitak koji se pije prijepodne za bolje raspoloženje i vedriji pogled u budućnost. Zaštićeni proizvod lošinjskog Miomirisnog otočkog vrta.
  • Miomirisni buketi LOŠINJSKI CVJETNI BUKETIĆ Miomirisnog otočkog vrta stručak je mirišljavog sezonskog samoniklog lošinjskog bilja koje će Vas ili Vaše drage još dugo podsjećati na naš miomirisni otok. Kad prestane mirisati znak je da nam trebate ponovo doći u posjetu.
  • Knjiga MIOMIRISNI OTOK je džepni priručnik koji Vas upoznaje sa samoniklim i udomaćenim pretežno mirišljavim biljkama koje su najrasprostranjenije na našem miomirisnom otoku. 70 mirišljavice i njihovi krajobrazni biljni susjedi opisane su popularno s mnogo zanimljivih crtica i uz brojne fotografije. Autorice su: Sandra Nicolich, vlasnica Miomirisnog otočkog vrta i Nikolina Ribarić, profesor i pisac udžbenika iz prirodopisa. Hrvatsko, englesko, njemačko i talijansko izdanje na 167 stranice u polutvrdom ovitku.