Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

Montevideo - sea view apartment Olive

Uživajte u udobnoj atmosferi šarmatno uređenog apartmana!

Ožujak - mjesec ružmarina, eukaliptusa i lovora

Miomirisni lošinjski ožujak idealno je vrijeme za duševno nadahnuće! Miomirisi ružmarina u cvatu i lovora u listanju isprepleteni slanim morskim povjetarcem oživjet će u Vama ugodne uspomene i pobuditi vas na smišljanje pobjedonosnih planova za budućnost.

Ružmarin

1. Pozdrav kapetanu!

 

Lošinj je otok duge pomorske tradicije. Posjetite zavjetnu crkvicu Annunziata na Čikatu i doznajte zašto su umjesto crkvenim relikvijama njezini zidovi prekriveni slikama jedrenjaka. Doznajte kako su žene na more ispraćale svoje očeve, muževe i sinove te od kolikog su značaja brodogradnja i pomorstvo za naš otok.
Info: www.island-losinj.com

 

 

2. Lošinjska škola dizajna interijera

 

Probudite kreativca u sebi! Uz pomoć stručnjaka naučite elemente i načela dizajna, upoznajte materijale te uredite prostor na moderan, rustikalan, mediteranski, minimalistički ili eklektičan način.

Info: www.island-losinj.com

 

 

RUŽMARIN

Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.) je zimzeleni mediteranski grm aromatičnog mirisa koji može narasti do dva metra. Uzgaja se kao ukrasni grm, začinska biljka te za proizvodnju eteričnog ulja. Gusti grm s puno šibljastih ogranaka u donjem dijelu je drvenast dok gornji dio prekrivaju gusti listovi kratkih peteljki. Listovi su čvrsti, uski, kožasti i tamnozeleni, dugi 2 do 4 cm. Odozgo su tamnozeleni i goli, a odozdo sivkastobijeli od dlačica i žlijezda koje luče eterično ulje. Cvijet je dvousnat, svijetlomodre, ljubičastoplave do bijele boje. Cvate dva puta godišnje, od ožujka do svibnja i u rujnu, no na Lošinju cvate cijele godine. Voli sunčane i kamenite krajeve i ne zahtijeva puno vlage. Ne podnosi mraz i jednostavno se presađuje.

 

ZANIMLJIVOSTI
Ružmarinu se pridavala moć istjerivanja zlih duhova te se stoga koristio za zaštitu u svim najvažnijim fazama čovjekova života. Njime se kite koljevke novorođenčadi, a mladenka na vjenčanju treba posaditi grančicu ružmarina čije će duboko korjenje simbolizirati dug i sretan brak. Grančicom ružmarina škropi se lijes pokojnika.LOVOR (lat. Laurus nobilis L.)


Zimzeleni mediteranski grm ili drvo visoko do 15 metara. Rasprostranjen po zemljama Sredozemlja, a kod nas raste uz jadransku obalu pojedinačno ili u skupinama s ostalim zimzelenim grmljem. Dopire do 400 m nadmorske visine.
Listovi su kožasti, tvrdi i sjajni, a cvjetovi žućkastobijele boje. Prečnik stabla doseže do 60 cm. Plod je jajasta jednosjemena boba, tamnomodre boje, e veliči8-12 mm, iz ploda se dobiva ulje oleum lauri.
List se bere cijele godine, plodovi se beru od kraja proljeća i cijelo ljeto te se stavljaju u javorčić rakiju.
Od grma lovora nastaje stablo tako da se šiblje oblikuje i reže u grm a jedan izdanak se pusti da raste u vis. Uz šetnice u uvali Čikat nalaze se primjerci visoki preko 6 metara.

 

ZANIMLJIVOSTI

U starom grčkom naziv za lovor je dhafni, prema mitu o nimfi Dafne koja se pretvorila u lovorovo drvo kako bi izbjegla Apolonovo udvaranje. Apolon je lovorovo drvo učinio svetim i nosio grančice lovora u uspomenu na neuzvraćenu ljubav.
Lovorov vijenac koji je ukrašavao pobjednike Olimpijskih igara potekao je od Pitijskih igara, natjecanja i svečanosti koje su se održavale u čast boga Apolona u Delfima od 568. god. pr. Kr. Rimski carevi koristili su lovor vijenac kao simbol trijumfa i besmrtnosti. Rimljani su smatrali da lovorovi listovi štite od kuge i grmljavine. Navodno je car Tiberije uvijek nosio lovorov vijenac za vrijeme grmljavine.
Proročica Pitija je žvakala lovorove listove prije objavljivanja proročanstava, pa se i kasnije preporučavalo spavati s lovorovim listom ispod jastuka kako bi vidjeli budućnost u snovima.
Rimski vojskovođe bili su ovjenčani lovorovim vijencem vraćajući se s ratnih pohoda u Rim.

 

EUKALIPTUS

Eukaliptus (lat. Eukaliptus globulus) u prijevodu s grčkog znači „onaj koji štiti“.
Drvo porijeklom iz Tasmanije i Australije, raste vrlo brzo i dosegne visinu do 80 metara. Danas se uzgaja u mnogim zemljama toplog podneblja pa tako i u Primorju. Budući da jako upija vodu iz zemlje (neke vrste čak do 500 litara vode dnevno), sadi se radi isušivanja vlažnih močvarnih terena.

Plod je obliku kupe sa poklopcem pa tako i oblikom pokazuje da štiti. Lišće je dugačko, kopljasto, najčešće srpasto i pri dnu koso s kratkom drškom, blijedozelene boje. Dugačko je oko 20 cm, široko oko 5 cm. Nnjegovi rubovi uvijek zauzimaju pravac sjever - jug, čime se lišće štiti od pretjeranog isparavanja na visokim temperaturama. Ako se list gleda prema svjetlosti, vide se točkice koje potječu od šupljina sa eteričnim uljem. U osušenom lišću ima 1,5 – 3 posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol).
Izuzetno dobro pročišćava zrak pa su okolice šuma eukaliptusa vrlo zdrava područja.

 

ZANIMLJIVOSTI

Od njegovog mirisa bježe komarci te se upotrebljava za suzbijanje malarije. Djeluje kao tonik i antiseptik. Kao infuz stavlja se 10 gama lišća na 1 litru vode. List ima umirujuće i antiseptičko djelovanje.
Pri oboljenju usta, grla ( laringitis) i nosa daje se u obliku mješavine za inhalaciju ili kao ljekovita mast. Upotrebljava se i kao slab dezodorantni antiseptik u sobama bolesnika.
Eukaliptus je jedan od glavnih sastojaka lošinjskog čaja kojim se možete okrijepiti nakon ugodne šetnje. Svojim egzotičnim mirisom i svježinom podignut će vam raspoloženje i pružiti osjećaj vedrine.