Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

12. Fešta lošinjske kuhinje

Fešta lošinjske kuhinje, koja se održava dvanaestu godinu zaredom, s ciljem promocije gastronomske ponude, izvorne i autohtone otočne kuhinje, baziranoj na flori i fauni otoka Lošinja. U manifestaciju se uključuju ugostiteljski objekti, koji za vrijeme trajanja manifestacije nude dva specijaliteta na zadanu temu. Završna prezentacija održati će se 25.04.2018. godine na glavnom gradskom trgu, gdje će se prezentirati svi ugostiteljski objekti koji su sudjelovali u manifestaciji.

Otok Lošinj

Tijekom 12. Fešte lošinjske kuhinje ugostiteljski objekati punudit će dva jelovnika s domaćim specijalitetima i s čašom vina po temi Apoksiomenova antička kuhinja i popularnoj cijeni.

 

 

 

 

 

JELOVNIK U VRIJEME APOKSIOMENA

 

Redovita, svakodnevna hrana većine grčkih ljudi bila je jednostavna i osnovna.

 

Najčešće su konzumirali žitarice, masline i vino, a zajedno s ribom i drugim plodovima mora koji su bili jezgra grčke prehrane.

Doručak se sastojao od kolača od ječma, datuma, smokava i vina, ili su jednostavno jeli kruh koji je natopljen razrijeđenim vinom.

Za ručak su imali juhu od ječma ili ječmenog kruha i kuhano povrće, međutim, večera je bila obilna i uključivala je ribu, kobasice, sir, kruh, orasi i med.

Za posebne bankete, kao npr. za vjenčanja, rođenje djeteta ili osvajanje natjecanja pripremili su meso od mesa, ovce, koze, perad, šiške, prepelice, kuniće i druge igre. Što se tiče mahunarki, pripremali su slanutak, leće, grašak i grah.

Njihove omiljeni plodovi bili su smokve, grožđe, jabuke, kruške, datulje i kupine.

Med je bio uvijek upotrijebljen kao sladilo.Grci su također poznavali limun, cedar, peršin, bosiljak i papar, ali nisu korišteni kao začini.

Dodani su u medicinskim pripravcima, a neki od njih korišteni su za kontrolu insekata.

 

 

 

Adrijano Nikolić autor: Apoksiomenos Gastronomska priča, Lidija Kosmos, BA Povijest i sociologija

 

 

 

MEDITERANSKA PREHRANA

 

 

Značajke mediteranske prehrane sažete su nekoliko načela koja se temelje na poznatom antenom: Métron áriston! (Grčki μέτρον ἄριστον), ili na engleskom: Sve u umjerenim količinama!

Ova umjerenost u antičko doba odrazila se ne samo u količini hrane koju je služila, već i na način na koji se konzumirao i u općem stavu prema hrani.

Na primjer, drevni običaj da vodu tri puta razrijede vino (omjer 1: 2) proširio se na najslavnije srednjovjekovne ljude.

Vitezovi i templari uveli su drevni odnos prema vinu, hrani i higijeni u hrani u svojoj prehrani, te su dodavali žlicu Aloe vere svojim pićima, čija je upotreba bila raširena u davna vremena.

 

 

Dr. Sc. Donatella Verbanac, znanstveni suradnik za biomedicinu i zdravstvo

 

 

 

Uživajte u gastronomskim delicijama Apoksiomena antičke kuhinje!

 

 

 

Rezervirajte svoje mjesto i uživajte u jelovnicima lošinjskih kapetana, neka fešta počne !!! Go2Losinj!!

 

 

Informacije i rezervacije!