Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

6. lošinjska regata pasara na vesla

6. Lošinjska regata pasara na vesla Mali Lošinj - luka, 8.9.2018 s početkom u 10:30h

Otok Lošinj

Tradicionalna veslačka utrka u kojoj se natječu drvene barke u dvjema kategorijama: pasare do 4,3 metara i pasare preko 4,3 metara. Održava se po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci, a jedan od organizatora bio je i ravnatelj lošinjske Nautičke škole, profesor Eugen Jeličić.

Davna tradicija natjecanja veslača pasara u lošinjskoj luci nastavlja se u organizaciji Udruge pomoraca Lošinj- Cres u suradnji s Jedriličarskim klubom Jugo, a uz pokroviteljstvo Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

 

 

 

LOŠINJSKA REGATNA PASARA

 

Za razliku od većeg dijela Jadrana gdje se jedrilo samo zbog potrebe prijevoza, na Lošinju se jedrilo zbog dokazivanja jedriličarske vještine - sporta. 

U početku se regatavalo na gucevimna i pasarama koji su bili posebno građeni samo za regate, a kako je krajem 19. i početkom 20. stoljeća na Lošinju bilo 7 brodogradilišta, bilo je pitanje časti i prestiža čija će pasara pobijediti na regati. 

Zbog specifičnosti malološinjske uvale gdje ljeti uglavnom prevladavaju termički vjetrovi i maestral, uz minimalne valove, lošinjska regatna pasara je drugačija nego na drugim dijelovima Jadranskog mora. Široka na glavnom rebru, s velikom kvadraturom jedara za svoju veličinu te duboke kobilice po cijeloj dužini, osobito na krmi, s dubokim kormilom. Koristila se tzv. Marconi snast, jer je dugačak sošnjak paralelan s jarbolom podsjećao na ondašnje Marconijeve antene za telegraf. Takvo jedro, po kroju slično današnjim jedrima, bilo je naprednije od latinskog i oglavnog jedra i s njim su barke mogle jedriti puno više u vjetar.
Iz tih pasara nastala je nacionalna klasa jedrilica tipa L-5 koju je projektirao Lošinjan Anton Martinolić, a iz kojih je zatim nastala olimpijska klasa Star. Upravo su Agostino Straulino i Nicolo Rode osvojili titule dvostrukih olimpijskih pobjednika (Helsinski, 1952. i Melbourne, 1956.) te trostrukih svjetskih prvaka u jedrenju u klasi Star. 

Lošinj je bio jedino mjesto na istočnom Jadranu gdje su se posebno gradile jedrilice za regatavanje. Služile su za izlete i ribarenje, a na tradicionalnim jedriličarskim regatama predstavljale su svoje konstruktore i prikazivale sportske performanse. Upravo na osnovu starih fotografija koje su prikazivale regate pasara u malološinjskoj luci, po originalnim nacrtima izrađene su dvije lošinjske regatne pasare.