Festival Apoksiomena i antike predstavlja 11. Feštu lošinjske kuhinje
Po prvi put, od 27. travnja do 22. svibnja 2017. godine, održat će se Festival Apoksiomena i antike tijekom kojeg će zainteresirani posjetitelji moći doživjeti i isprobati različite usluge i proizvode inspirirane Apoksiomenom i antikom.
Od kulturnih tura, jedrenja antičkim plovnim putevima, ronjenja na arheološkim lokalitetima, do Apoksiomenove prirodne kozmetike, Apoksiomenove masaže, anti stres tretmana, njege tijela, suvenira i proizvoda, posjetitelji će moći sudjelovati na brojnim kreativnim radionicama i edukacijama poput slikanja i obrade drva, upoznavanja procesa proizvodnje vina, Apoksiomenove škole kuhanja, radionice filcanja sapuna, radionice s antičkim vinima, male škole baštine i vođenja destinacijom te gastro-enološkom doživljaju.
Jedinstvena brončana statua Apoksiomen i njegov dom, Muzej Apoksiomena, i ove su godine inspirirali lošinjske ugostitelje da kreiraju posebnu ponudu sa zanimljivim specijalitetima spravljenim od namirnica korištenih u doba antike. Tako će se u sklopu Festivala Apoksiomena i antike održati već tradicionalna 11. Fešta lošinjske kuhinje, s naglaskom na Apoksiomenovu antičku kuhinju.
ŠTO SE JELO NA OTOKU U APOKSIOMENOVO VRIJEME?
U antici, uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna, a ta se umjerenost očitovala u količini servirane hrane i u načinu konzumacije. Žito, masline i vino bili su najzastupljeniji, a uz ribu i druge plodove mora činili su srž grčke prehrane.
Doručak se sastojao od ječmene pogače, datulja, smokvi i vina ili se jednostavno jeo kruh namočen u razvodnjenom vinu. Za ručak se jela ječmena juha ili ječmeni kruh te kuhano povrće, dok je večera bila obilnija i sastojala se od riba, kobasica, sireva, kruha, oraha i meda. Za posebne bankete organizirane u prigodi vjenčanja, rođenja djeteta ili pobjede na natjecanju, pripremalo se meso volova, ovnova, koza, peradi, drozdova, prepelica, zečeva i drugih vrsta divljači. Od mahunarki se kuhao slanutak, leća, grašak i bob. Omiljeno voće bile su smokve, grožđe, jabuke, kruške, datulje i kupine, a za zaslađivanje koristio se med.
U organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, čak 15 ugostiteljskih objekata tijekom trajanja festivala nuditi će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama. Jelovnici s tri slijeda i čašom vina, zasigurno će zainteresirati brojne gastronome te ih pri tom uvesti u bogato kulturno naslijeđe lošinjskog otočja. Namirnice i začini u receptima su upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj. Uz takozvanu mitsku trijadu; žito, masline i vino kao srž antičke kuhinje te uz ribu i druge darove mora, danas ju poznajemo pod nazivom mediteranska prehrana.
Otvorenje prvog Festivala Apoksimena i antike na Lošinju održat će se 28. travnja 2017. godine, u 18 sati, na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena.
Ukoliko planirate prisustvovati Festivalu i u potrazi ste za smještajem pogledajte našu ponudu u nastavku!