Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) jedna je od najvećih prirodnih vrijednosti Tramuntane, otoka Cresa, pa i Hrvatske. Na Cresu u dva Ornitološka rezervata ("Podokladi" na srednjem i "Kruna" na sjevernom dijelu otoka) obitava više od 70 gnijezdećih parova.

Otočka populacija koja obitava na Cresu (te Krku i Prviću), jedinstvena je stoga što ovdje supovi gnijezda svijaju na okomitim liticama tik nad morem - ponekad i manje od 10 metara iznad morske površine. Bjeloglavi sup jedna je od najvećih ptica koje lete, raspona krila i do 2,80 metara, a može doseći težinu i do 15 kilograma. Dugoživuća je vrsta i neki su supovi doživjeli 60 godina. Godišnje ženka snese jedno jaje, nekad već u prosincu, na kojem se zatim redovito tijekom gotovo dva mjeseca izmjenjuju oba roditelja. Po izvaljivanju, mladi raste u gnijezdu oko četiri mjeseca, prije nego se otisne u samostalnu potragu za hranom. Ipak, još je mjesec-dva vezan uz roditelje koji ga podučavaju letjeti. Leti brzinom i do 120 km/h, iako prilikom potrage za hranom obično jedri, bez mahanja krilima, brzinom od 40-60 km/h. Bjeloglavi supovi hrane se isključivo uginulim životinjama i ne napadaju živi plijen. Pronalazeći strvine i hraneći se njima zaustavljaju zarazu, i tako sprečavaju stočne epidemije. No, strvine su hrana koja se ne pojavljuje redovito, pa se u supova razvio druževan život: gnijezde u kolonijama s većim brojem jedinki, a i u potragu za hranom kreću u grupama.

Eko-centar Caput Insulae - Beli udruga koju je, radi zaštite bjeloglavih supova, ali i prirodne, te kulturno-povijesne baštine otoka Cresa, ustanovio 1993. godine njen današnji predsjednik,dr. Goran Sušić. ECCIB, tada podružnica udruge Svanimir, smješta se u zgradu osnovne škole u Belom, a samostalna udruga za zaštitu prirodnog i kulturno - povijesnog nasljeđa postaje 1995. godine.

U zgradi ECCIB-a postavljene su stalne izložbe : Želite li stvarnost ili mit?/Priča o bjeloglavom supu, Biološka raznolikost cresko-lošinjskog otočja, Povijest Belog i Tramuntane. Tu započinje i jedinstvena izložba na otvorenom Povijest i umjetnost u prirodi. U sklopu Eko-centra može se posjetiti i oporavilište bjeloglavih supova.

Udruga ima posebnu ulogu u spašavanju mladih supova koji padnu u more, ili se pronađu bolesni ili ranjeni. Stoga je iza zgrade ECCIB-a podignuto oporavilište za bjeloglave supove u kojem se ozlijeđeni supovi oporavljaju do ponovnog puštanja u prirodu.