Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

Apoksiomen na Lošinju

U Malom Lošinju 30.04.2016. g. otvorio se novi muzej posvećen Apoksiomenu, 2000 g. staroj brončanoj skulpturi. Skulptura ovog antičkog grčkog atlete je otkrivena 1999. g. u blizini otoka Lošinja i prethodno je bila izložena u Zagrebu, Firenci, Londonu, Parisu i Los Angelesu. Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju sada je trajni dom mladog atlete i otvoren je svaki dan osim ponedjeljkom od 10:00 do13:00 i od 15:00 do 20:00

Priča o Apoksiomenu

Cresko-lošinjskog otočje imalo je veliko značenje u pomorskom prometu antičkih civilizacija zahvaljujući velikom broju prirodni zaštićenih uvala u kojem su se antički brodovi skrivali od olujnih valova te zbog umjetno prokopanog kanala u Osoru koji je uvelike skratio putovanje između sjevera i juga Europe. 

Na jednom od rimskih brodova tijekom 1. stoljeća nalazio se i brončani kip Apoksiomen kojeg je posada broda u trenucima spašavanja broda od olujnog nevremena bacila u more. Nakon što je gotovo dvije tisuće godina boravio u moru na pješčanom dnu između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja sasvim slučajno ga je tijekom ronjenja u travnju 1999. pronašao belgijski turist Rene Wouters. 

Kip Apoksiomena

Antički kip Apoksiomen prikazuje 192 cm visokog mladog atletičara kako sa svog tijela strugaljkom čisti ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja ili vježbe. Kip je izrađen u bronci, te je od dosad  pronađenih osam primjeraka Apoksiomena najbolje i najcjelovitije očuvani primjerak.

U desnoj je ruci držao srpoliko strugalo za čišćenje prašine i znoja s nauljenoga tijela. Izrađen je, vjerojatno, prema prototipu koji je sredinom 4. stoljeća prije Krista načinio Daip, sin najpoznatijeg grčkog kipara Lizipa.

Organski materijal koji su pohranile generacije glodavaca u unutrašnjosti kipa, pokazuje da je Apoksiomen neko vrijeme ležao odbačen na zemlji prije nego je sredinom 2. stoljeća poslije Krista krenuo na put prema nepoznatom krajnjem odredištu, moguće, možda baš Osoru. 

Apoksiomen je jedna od najbolje sačuvanih brončanih statua antičkog vremena. Tijekom zadnjih godina postao je zaštitni znak hrvatske spomeničke baštine i dosega restauratorske struke. 

Muzej Apoksiomena

Nakon opsežnih konzervatorskih radova, kip je 2006. izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu gdje je prvi put predstavljen javnosti. Dok su na otoku Lošinju trajali radovi na rekonstrukciji palače Kvarner koja će u potpunosti biti posvećena Apoksiomenu, kip je izložen u Firenci, Londonu, Parizu i Los Angelesu. 

Pronalazak Apoksiomena i njegovo trajno postavljanje u Muzej Apoksiomena svrstati će grad Mali Lošinj i Republiku Hrvatsku među bitne destinacije kulturne baštine i ponude. Iskoristite svojoj boravak  u kampovima na cresko lošinjskom otočju te  posjetite Muzeja Apoksiomena u kojem ćete imat jedinstvenu priliku svim svojim osjetilima otkriti povijest i priču o Apoksiomenu. 

Muzej je otvoren 30.04.2016. godine 

Ovaj jedinstveni muzej posvećen je statui Apoksiomen čija priča započinje već pri samom ulasku, u plavoj sobi prizemlja. Devet scena svake prostorije, pružaju posebne osjetilne doživljaje, kako bi posjetitelji kroz okus, miris, sluh i pogled na individualiziran način u potpunosti doživjeli Apoksiomena, ali i destinaciju otoka vitalnosti kao jednog od najljepših mjesta na Mediteranu.

Muzej i izložba Apoksiomena predstavljaju prostornu materijalizaciju scenarija i ceremonije prolaska kroz sobe i hodnike koji utjelovljuju arhitekton programiran pratećom izložbom i postavom kipa.