Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

Miomirisni lipanj – brnistra, lavanda i magriž

Miomirisni lipanj – brnistra, lavanda i magriž

BRNISTRA (lat. Spartium junceum L.)

Brnistra se često naziva i žuka.

 

BRNISTRA U MOJEM I TVOJEM VRTU

Brnistra raste kao grm ili maleno stablo. Krase ju žuti mirisni cvjetovi promjera 1-2 cm.

ZANIMLJIVOST

Ime grada Splita prema jednoj teoriji vuče korjen iz grčkog imena za brnistru. Ne tako davno, brnistra se upotrebljavala za vezanje, umjesto užadi.

DOBRO JE ZNATI

Bogata je eteričnim uljima.

 

 

LAVANDA (lat. Lavandula officinalis Chaix ex Mill.)

 

LAVANDA U MOJEM I TVOJEM VRTU

Lavanda je rasprostranjena po cijelom području Sredozemlja. Lako je prepoznatljiva po ljubičastim usnatim cvjetovima.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

U narodnoj medicini lavanda se cijeni zbog umirujućeg djelovanja. Blagotvorno djeluje kod probavnih smetnji. Kod niskog tlaka kupelj od lavande poboljšava opće stanje i osvježava.

KONTRAINDIKACIJE: nisu poznate

ZANIMLJIVOST 

Jastučići od lavande nemirnoj djeci donose miran san i umiruju majke. Radi ugodnog mirisa, ali i kao insekticid protiv moljaca, u ormare se stavljaju kitice lavande. Lavanda posađena među ruže svojim mirisom sprječava naseljavanje uši na mladim listovima i cvjetnim pupoljcima ruže.

VAŽNO JE ZNATI

Još su stari Rimljani lavandu koristili u mirisnim kupeljima. Miris lavande ugodniji je i umiruje više od svih ostalih mirisnih dodataka u sredstvima za pranje i u omekšivačima za rublje. Lavanda se dobro razmnožava reznicama, a najuspješnije u kolovozu.

 

 

SMILJE ILI MAGRIŽ (lat. Helivhrysum italicum Roth. G. Don.)

 

MAGRIŽ U MOJEM I TVOJEM VRTU

Raste u primorju na suhim krškim napuštenim tlima i na kamenjarskim pašnjacima. Može narasti do 60 cm visine.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Blagotvorno djeluje kod upale žućnog mjehura i žućnih putova. Blagotvorno djeluje i na sve ostale žlijezde probavnog sustava, osobito na gušteraču. Magriž se u narodnoj medicini često upotrebljava kod liječenja kožnih oboljenja, smetnji u vezi sa vegetativnim živčanim sustavom te kod astme i hunjavice.

KONTRAINDIKACIJE: nisu poznate

 

VAŽNO JE ZNATI

Koristan recept: Za izbacivanje žućnog kamenca – Tri jušne žlice cvijeta magriža preliti sa pola litre vruće vode, poklopljeno ostaviti preko noći i piti ujutro, u podne i navečer, prije jela. Toplina nebeskog plavetnila i ljekovite slankaste maglice s najmodrijeg mora na svijetu čine otočne miomirisne biljne mješavine posebno opojnima! Svojom sladostrasnom,gotovo rajski miomirisnom punoćom mogu toliko zavesti namjernika da se nikad više neće htjeti vratiti u sadašnjost! Cvatovi magriža (smilja) boje staroga zlata, zasadi plavkastoljubičaste lavande, menta (metvica) - tako mala, a tako prodorna mirisa - majčina dušica, gospina trava, kameni vrisak, buhač, drača u cvatu... I brojna leteća stvorenja koja zuje od cvijeta do cvijeta! Lošinjski cvjetni orkestar izvodi skladno najraskošniju miomirisnu melodiju koju Priroda može stvoriti - opojnu do zaborava zbilje! Puni se naša duša i tijelo bioenergijom lipanjskih lošinjskih miomirisa! Dišite duboko i uživajte!