Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

Miomirisni kolovoz - oleandar, nespula i smokva

Miomirisni kolovoz - oleandar, nespula i smokva

 Miomirisni kolovoz - oleandar, nespula i smokva

OLEANDAR (lat. Nerium oleander L.)

 

 

 

OLEANDAR U MOJEM I TVOJEM VRTU

 

Zimzeleni grm koji ima šiljaste kožaste listove koji rastu jedan nasuprot drugoga. Može narasti i do 4 m visine. Dekorativni je, ali i otrovni grm.

 

ZANIMLJIVOST

 

Oleandar su uzgajali već stari Grci i Rimljani. "Nerion" na grčkom znači voda, vlaga, pa se pretpostavlja da mu i ime potječe od karakteristike da ima potrebu za puno vode.

 

DOBRO JE ZNATI

 

Oleandar se može razmnožavati sjemenom i reznicama. Oleandar je vrlo otrovna biljka jer i mala količina gorkog mliječnog soka koja sadrži otrovni glikozid izaziva povraćanje. Može izazvati alergijske reakcije i oštećenja kože. Najotrovniji dijelovi oleandra su kora i listovi. Zabilježeni su i slučajevi trovanja vodom u kojoj je držana grana oleandra, hranom kojoj je pri kuhanju dodan svježi oleandar, te trovanja dimom koji je nastao prilikom paljenja oleandrovih grana. Zato OPREZ!!!!

 

NEŠPULA (lat. Eriobotrya japonica)

 

Često ju nazivaju i japanska mušmula.

 

NEŠPULA U MOJEM I TVOJEM VRTU

 

Nešpula je vazdazeleno stablo, a može narasti do 8 m visine. Krošnja poprima oblik kugle. Listovi su dugi, tamnozeleni, i izrazito naborani. Mirisni cvjetovi bijele boje, skupljeni su u grozdove. Plodovi su jestivi, žute boje. Na otvorenom uspijeva u krajevima s blagom klimom.

 

ZANIMLJIVOST

 

U naše krajeve došla je iz Japana potkraj 17. stoljeća.

 

VAŽNO JE ZNATI

 

Ne uspijeva u krajevima gdje temperatura često pada ispod 0 °C. Plodove je najbolje jesti svježe.

 

SMOKVA (Ficus carica L.)

 

SMOKVA U MOJEM I TVOJEM VRTU

 

Raste kao samonikla biljka između kamenja i zidova. Često se i uzgaja. Drvo je listopadno, a može narasti u promjeru i više od metra. Može rast i kao grm. Ima široku i razgranatu krošnju. Kora joj je siva, svjetla i glatka te obiluje gustim mliječnim sokom, kao i svi ostali dijelovi biljke.

 

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

 

Plod je sočan i sladak, a bogat je izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži malo masnoća i mnogo vlakana.

 

ZANIMLJIVOSTI

 

Simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. U narodnoj se medicini smokva koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i apcesa.

 

VAŽNO JE ZNATI

 

Čaj od smokava može pomoći u liječenju bolesti grla, dišnih organa, jetre i mjehura, te u liječenju žućnih kamenaca.