Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

INTERREG DESTIMED PLUS: PROFESIONALNO TESTIRANJE EKOTURISTIČKOG PAKET ARANŽMANANA NA ZAŠTIĆENOM MARITIMNOM PODRUČJU CRES – LOŠINJ (NATURA 2000)

Ovoga tjedna otok Lošinj je ponovno u središtu europske pozornosti zbog dugo očekivane aktivnosti koja spaja turizam i održiv razvoj !

©IUCN

Na otoku trenutno borave odabrani internacionalnistručnjaci koje okuplja INTERREG DestiMED PLUS projekt, a čiji će zadatak biti evaluirati vrijednostnovokreiranog inovativnog ekoturističkog paket aranžmana kao zelenog i održivog proizvodazaštićenog područja koji je nastao u participativnoj suradnji među lokalnim, regionalnim tenacionalnim partnerima, a u svrhu mjerenja ekološkog otiska održivosti te potpore lokalne zajednicekroz sva tri aspekta održivosti.

 

Podsjećamo, krajem 2019. godine Institut za turizam se uključio u europski INTERREG DestiMED PLUS projekt pod nazivom 'Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support', a sada se nakon 2 godine predanog rada projekt nalazi na svom vrhuncu. DestiMED PLUS odvija se paralelno na mediteranskim zaštićenim područjima i na njemu aktivno sudjeluje 12 projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Hrvatske i Albanije. Vodeći partner je Regija Lazio, a u provedbu projekta uključeni su i IUCN i WWF Mediteran. Za pilot destinaciju Republike Hrvatske ovog inovativnog projekta izabran je otok Lošinj koji je sastavni dio maritimnog zaštićenog područja Cres – Lošinj pod zaštitom mreže NATURA 2000 i koji je predvodnik u primjeni održivog razvoja turizma u Republici Hrvatskoj.

 

Predmet projekta je izrada inovativnog ekoturističkog paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera, koji se u iterativnim procesima kreira, testira, unaprjeđuje i prilagođava potrebama tržišta uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora prema svim dimenzijama održivosti. Projekt je to kojim se negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu žele minimizirati egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Stoga, ovoga tjedna Lošinj postaje domaćinom suvremene simulacije putovanja.

 

Projekt se temelji na uspjehu MEET Network standarda i prethodnog projekta DestiMED -a na kojem su Republiku Hrvatsku predstavljale pilot destinacije Nacionalni park Kornati te Park prirode Lastovo. Cilj projekta je podrška mediteranskim regijama u jačanju uvjeta koji omogućuju ekoturizam u njihovim zaštićenim područjima, te promicanje cjelovitog destinacijskog upravljanja koje povezuje turizam i održiv razvoj, kreiranjem Lokalnog ekoturističkog klastera (LEC-a koji upravlja odabranim zaštićenim područjem) te Regionalnog ekoturističkog klastera (REC-a koji nadzire rad LEC-a), s ciljem udruživanja u Mediteranski ekoturistički konzorcij (MEC) kojemu je cilj razmjena najboljih praksi i razvijanje integralnog razvojnog i participativnog modela ekoturizma za Mediteran.

 

Razvoj projekta u pilot destinaciji Cres – Lošinj podupiru: Institut za turizam , Ministarstvo turizma i sporta, WWF Adria , Primorsko - goranska županija (Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj); Institut Plavi Svijet, TZ Mali Lošinj, ASL turistička agencija , Javna ustanova Priroda Primorsko – goranske županije , te OTRA Cres.

 

S obzirom da je kvaliteta DestiMED PLUS projekta prepoznata među brojnim renomiranim fakultetima i svjetskim organizacijama, zasigurno je da će u sklopu odabranog zaštićenog područja i otok Lošinj, na kojem se odvija veći dio ekoturističkog paket aranžmana, ponovno zasjati i potvrditi status zelene destinacije kao jedne od najodrživijih na svijetu te poslužiti kao dobar primjer prakse i putokaz razvoja ostalim hrvatskim turističkim destinacijama.