Miomirisni studeni – maslina, divlja ruža i dunja
Osnovne informacije:

DIVLJA RUŽA
Divlji šipak, šipak, pasja ruža, šipurika, lat. Rosa canina L.
JESTE LI ZNALI?
- da je šipak jedna od najstarijih biljnih vrsta koja se koristi za ishranu. Arheološki nalazi potvrdili su korištenje pekmeza od šipka još u kamenom dobu. Njegova ljekovitost spominje se i u edama (djelima satorislandske poezije). Rimski pisac i znanstvenik Plinije Stariji spominje divlju ružu kao lijek protiv ugriza bijesnog psa, odatle i naziv rosa canina – pasja ruža. Salvni filozof i liječnik Avicena koristio ga je u 11. stoljeću u liječenju tuberkuloze.
- da u svježem šipku ima čak 1280 do 1700 mg vitamina C, najviše nakon crnog ribizla.
- da ga u narodu zovu srbiguzica jer ima dlačice koje izazivaju svrab pa ako ga se jede sirovog u velikim količinama može izazvati neugodne posljedice
ŠIPAK U MOJEM I TVOJEM VRTU
Raste kao trajni grm a može narasti i do tri metra. Grane su tanke, duge i bodljikave, a cvijet ružičast i bijeli koji se noću zatvara. Cvate od svibnja do srpnja, a sazrijeva u listopadu i studenom. Duguljasti tvrdi plod intenzivne crvene boje ukras je kasne jeseni i zime. Plodovi se beru kad potpuno sazriju i omekšaju. Tvrde plodove treba staviti na sunce da dozriju. Raste u područjima umjerene klime, na sunčanim rubovima šuma, uz putove i živice, u nizinama i u brdima. U novije vrijeme njeguje se kao ukrasna biljka.
NUTRITIVNA VRIJEDNOST
Šipak je iznimno ljekovita biljka. Sadrži 9,1 % vode, 3,4% proteina, 1,4% masti, 80 % ugljikohidarta te 270 mg vitamina C. Koštice sadrže vitamin E i vanilin. Energetska vrijednost 100 g je 350 kal.
Vitamin C u divljem šipku se kuhanjem ne gubi, no nakon godinu dana u pekmezima ili na primjer likerima smanji se na četvrtinu od prvotne vrijednosti. Sadrži još i vitamine A, D i E te masne kiseline i antioksidant flavonoid.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE
Od biljke se može koristiti plod, a i list i to svježi, u obliku čajeva, marmelade ili ulja.
Sirup od listova koristi se kod plućnih oboljenja, pogotovo kod kroničnih stanja kao što je astma.
Plod šipka u obliku čaja odlično je sredstvo protiv umora i iscrpljenosti, jača imunitet i pomaže pri suzbijanju infekcija, a ima i osvježavajuće djelovanje kod bolesti s povišenom temperaturom. Svega dvije šalice šipkovog čaja dnevno zamjenit će potrebu za multivitaminskim preparatima u zimskim mjesecima.
Šipak sadrži čak 20 puta više vitamina C od naranče, te je bogat izvor antioksidansa. To je jedan od razloga zašto šipak blagotvorno djeluje na zdravlje bubrega i mokraćnog mjehura. Osim vitamina C, šipak obiluje i vitaminima A, D i E te esencijalnim masnim kiselinama.
Ovaj sastav čini ga pogodnim za poboljšanje rada kardiovaskularnog sustava.
Ulje divlje ruže koristi se za bržu regeneraciju kože, pogotovo je kod ožiljaka, rana, opeklina, ekcema ili diskolorizacije kože. Ovo ulje primjenjeno na koži pomaže i kod smetnji uzrokovanih osteoartitisom jer usporava gubitak hrskavice.
(dr. med. Nina Bašić-Marković)
ČAJ OD ŠIPKA:
Plodove očistiti od peteljki i listova te sitno samljeti. Smjesu staviti na toplo, na otvorena vrata pećnice. Ispuhnuti sitne dlačice te staviti u staklenku i koristiti za čaj.
Priprema čaja: 1 žličica šipka se kuha 10 minuta u 2 dcl vode, nakon toga čaj se procijedi i pije više puta kroz dan. Osim za liječenje može se piti svakodnevno kao sredstvo protiv žeđi i za osvježenje.
Za džemove i marmeladu koristi se mesnati dio bez koštica.
Latice koje se skupljaju u proljeće mogu se koristiti u salatama ili s jogurtom.
Maslina je majka prahraniteljica otočna - uz vinovu lozu, smokvu, ovce i ribu.
S naglim turističkim razvojem Lošinja u drugoj polovici 19. stoljeća zapostavljena je skrb o otočnoj maslini koja se na ovim prostorima njegovala od pamtivijeka.
Današnji trend povratka izvornome, prirodnome i zdravome znači i povratak Lošinjana maslinama i maslinarstvu.
Posjetite stare maslinarske mlinove u Ćunskom i Velom Lošinju, saznajte kako prepoznati najčišće maslinovo ulje, kušajte otočke inačice ovog tekućeg zlata, okušajte se u berbi, zasadite čak i vlastitu maslinu u novom lošinjskom masliniku.
I nikako ne zaboravite okusiti brojne kulinarske specijalitete od maslina i s maslinama u lošinjskim restoranima i konobama iz lanca Miomirisi i okusi Lošinja.
MASLINA (lat. Olea europaea L.)
Najstarija i najpoznatija kulturna biljka sredozemlja.
Stabla maslina žive više stotina godina.
Treba razlikovati divlju maslinu – Olea europaea L. subsp. oleaster od pitome masline Olea europaea L. subsp. sativa.
*subsp. kratica je od latinskog naziva za podvrstu
MASLINA U MOJEM I TVOJEM VRTU
Divlja maslina pojavljuje se kao zimzeleni i vrlo razgranjeni grm, koji je nešto niži i ima manje listove te jako trnovite grane i po tome se razlikuje od pitome masline. Plodovi divlje masline također su sitniji od plodova pitome masline. Zreli plodovi gotovo su crni i imaju veliku košticu.
Divlja maslina raste na suhim i kamenitim mjestima našeg priobalnog područja. Selekcijom i oplemenjivanjem uzgojeno je više stotina sorti pitome masline koje se kultiviraju širom svijeta.
NUTRITIVNA VRIJEDNOST
Plodovi masline u mesnatom dijelu i sjemenci kao rezervnu tvar sadrže ulje. Djevičansko hladno prešano ulje mješavina je glicerida koji sadrže 80-85 % oleinske, 5-10 % linolne i 8-15 % palmitinske kiseline te ponešto slobodnih masnih kiselina.
Maslinovo ulje je zbog svog sastava kvalitetno dijetetičko ulje.
LJEKOVITO I BLAGOTVORNO DJELOVANJE
Listovi masline sadrže oleuropein – iridoid gorka okusa te brojne flavonoide. Čaj od osušenih ili svježih listova snizuje krvni tlak.
U narodnoj medicini čaj se koristi i za snižavanje razine krvnog šećera.
Za masažu služi maslinovo ulje u kojem se drže ljekovite biljke koje sadrže hlapljiva ulja.
Poznata je i uljna terapija za uklanjanje žućnih kamenaca – preporuča se samo pod lječničkim nadzorom
KONTRAINDIKACIJE: Kod osjetljivih osoba može doći do želučanih tegoba.
ZANIMLJIVOST
Maslinovo ulje bilo je temelj blagostanja primorskog stanovništva. Nekoć je služilo kao sredstvo plačanja, a istodobno i za pripremanje svakodnevne hrane.
VAŽNO JE ZNATI
Ulje za masažu spravlja se od hladno prešanog maslinovog ulja u koje se namoče različite osušene ljekovite biljke (gospina trava, ružmarin, lavanda, neven...). U maslinovom ulju jako se dobro otapaju ljekovita i eterična ulja iz biljaka i na taj način postiže se bolje iskorištenje ljekovitih sastojaka.
Maslinovo ulje (djevičansko ulje) žute do zelenkasožute boje dobiva se hladnim prešanjem svježih ili osušenih maslina (iskorištenje je 20-40 %). Ulja prešana kod više temperature i tlaka mogu se koristiti za prehranu tek nakon rafiniranja.
GASTRONOMIJA
NAMAZ OD MASLINA
Sastojci:
150 gr. crnih maslina bez koštica
1 manja konzerva tunjevine
malo papra
2-3 režnja češnjaka
120 ml. maslinovog ulja
Priprema:
Sve sastojke, osim ulja, propasirajte pomoću štapnog miksera, zatim u tankom mlazu dolijevajte ulje uz neprekidno mješanje. Namaz stavite na nekoliko sati u hladnjak i poslužite uz prepečeni kruh.
FILE RIBE S MASLINAMA
Sastojci:
600 gr. ribljeg filea
10 maslina
200 gr. malih rajčica
100 ml. maslinovog ulja
100 ml. suhog bijelog vina
2 češnja češnjaka, svežanj peršina, papar i sol
Priprema:
Pirjajte usitljeni peršin i češnjak na maslinovom ulju, na to poslažite riblje filete. Kad jednakomjerno požute, zalijte ih vinom, pirjajte na umjerenoj vatri, dok vino ishlapi, dodajte rajčicu, posolite, popaprite i nastavite pirjati na malo jačoj vatri još 10 minuta. Malo prije nego što ćete skloniti s vatre, dodajte masline i poslužite jako toplo.