Tihana Dakić-Barichievich osvrće se na svojih 27 godina iskustva u turističkoj industriji u Hrvatskoj, ističući kako su se znatno promijenili i lokalna svijest i turističke navike, posebno kroz projekte poput DestiMED PLUS. Ovaj projekt, koji se usmjeren na održivost, ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti turizma na otocima Cres i Lošinj.
Tihana Dakić-Barichievich osvrće se na svojih 27 godina iskustva u turističkoj industriji u Hrvatskoj, ističući kako su se znatno promijenili i lokalna svijest i turističke navike, posebno kroz projekte poput DestiMED PLUS. Ovaj projekt, koji se usmjeren na održivost, ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti turizma na otocima Cres i Lošinj.
„Sve je više turista koji traže održiviji pristup turizmu. Prije su turisti koji su posjećivali naš otok najčešće željeli uživati u moru, sunčanju i opuštanju, a rijetko su tražili alternativne aktivnosti, poput šetnji prirodom i sl. Međutim, to se mijenja – sada nas izvan sezone posjećuju turisti koji žele boraviti u prirodi i ostati dulje. Lošinj smo brendirali kao ‘Otok Vitalnosti’, proširujući našu ponudu, tako da su turisti koji nas posjećuju svjesni da ovdje živimo cijele godine i da ne ovisimo samo o turističkoj sezoni u srpnju i kolovozu. Na otoku gradimo koristeći prirodne materijale, poštujemo prirodu (Cres i Lošinj su Natura 2000 područje), informiramo naše goste o štednji vode, održivoj energiji, selektivnom odvajanju otpada i sezonskoj ponudi hrane i organske proizvodnje“, naglašava Tihana.
Projekt je također pokazao da upravljanje, očuvanje prirodnih resursa i atraktivan ekoturizam mogu uspješno koegzistirati te istaknuo važnost timskog rada.
„Podjela posla naučila me mnogo, osjećala sam se podržanom – ovaj projekt je uspješan jer sam imala svoj tim! DestiMED PLUS mi je potvrdio da napredak nije moguć bez sinergije cijele zajednice. Potvrđeno mi je i moje dugogodišnje uvjerenje da u ovom sektoru nema konkurencije, već samo zajednički cilj: zadovoljan gost koji će svijetu pričati o ljepotama našeg otoka. Želimo svakog gosta učiniti prijateljem Lošinja, učiti od svakog gosta što možemo poboljšati ili promijeniti, stalno razvijajući naš pristup.“