Asl agencija d.o.o. TA Turist koristi kolačiće i piksele za praćenje na ovoj web stranici kako bi prilagodio sadržaj i analizirao promet i ponašanje korisnika. Prikupljene podatke možemo prenijeti na naše društvene medije, oglašivačke i / ili analitičke partnere za daljnje analize. Mi koristimo kolačiće za statističke svrhe i poboljšavamo vaše iskustvo na ovoj web stranici. Nastavljajući koristiti našu stranicu, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija o kolačićima i pikselima praćenja te o tome kako ih onemogućiti potražite u našim pravilima o privatnosti.

Otočna panorama - 360°

Panoramskom mapom otoka pomoći ćemo Vam da se bolje snađete kako bi se pripremili za Vaš odmor bez stresa i brige.

Il Giardin' Reatreat

Il Giardin’ prekrasna villa s bazeon smještena u podnožju brda Sveti Ivan u Velom Lošinju.

Dolphin Watching Lošinj

Promatranje i šaptanje dupinima uz nezaboravno uživanje u moru. Iskustvo koje krojimo po vašoj mjeri!

Pogledajte našu jedinstvenu kolekciju lončića od emajla!

Možete ih kupiti online, slobodno nas pitajte ili nas jednostavno posjetite u našoj agenciji. :)

Surađujte s nama!

Nudite proizvode ili usluge koji bi mogli biti korisni za naše klijente? Želite li svojim idejama i znanjem doprinijeti turističkoj ponudi, te steći nova iskustva i upoznati turistički svijet? Pridružite nam se kao naš poslovni partner!

Kuća La Dolce Vita

Belle Epoque, Casablanca i Il postino

La Dolce Vita **** apartmani

Novi apartmani u našoj ponudi!

Miomirisni prosinac – bor, agava i smrika

Miomirisna mreža se širi u svim formama, od cvjetnih aranžmana, potpurija, likera, sokova, kolača, miomirisnih dekoracija do gastroponude u kojima se na različite načine koristi autohtono otočno bilje.

Otok Lošinj

BOR(lat.Pinus halepensisMill.–alepski bor)

 

(lat.Pinus pineaL.–pinija, pinjol)

 

Alepski bor je izrazito sredozemno drvo, a rasprostranjen je na našoj jadranskoj obali i otocima.

 

Pinija je vrlo dekorativno mediteransko drvo. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama.

 

BOR U MOJEM I TVOJEM VRTU

 

Stablo alepskog bora naraste i do 20 m visine. Deblo je većinom zakrivljeno, rjeđe ravno. Kora mladih stabala je glatka i svjetlosive boje, a u starijih stabala crnosmeđa do crvenosmeđa i izbrazdana.

 

Stablo pinije može narasti i do 25 m visine. Krošnja ima oblik kišobrana. Kora je crvenosmeđa, dubokoizbrazdana i ispucana.

 

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

 

Sjemenke pinije (pinjoli) jestive su i vrlo ukusne. Okus sjemenki je ugodan s blagim smolastim mirisom (po terpentinu) koji se pri povišenoj temperaturi gubi. Pinjoli se mogu jesti sirovi, a dodaju se i jelima od mesa osobito divljači, a i različitim slatkišima.

 

KONTRAINDIKACIJE:nisu poznate

 

ZANIMLJIVOST

 

Unutrašnja kora (kambij) može se sušiti i samljeti u hranjivo brašno, koje se u oskudici može miješati s krušnim brašnom.

 

VAŽNO JE ZNATI

 

Alepski bor odbacuje svake godine veliku količinu iglica, daleko veću nego druge vrste borova. Rastvaranjem iglica u procesu humifikacije i mineralizacije stvara se plodno šumsko tlo.

 

 

 

AGAVA (lat.Agave americanaL.)

 

Biljka koja autohtono raste uglavnom u latinskoj Americi i Meksiku. Donesena je i uspijeva na otoku Lošinju.

 

AGAVA U MOJEM I TVOJEM VRTU

 

Biljka ima debele, mesnate listove, a iz sredine izraste stabljika na kojoj nikne nekoliko cvjetova. Agava cvate samo jedanput!

 

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

 

Jestivi su cvjetovi agave, mesnati listovi, stabljika i sok. Poznato je da ima i ljekovita svojstva

 

ZANIMLJIVOST

 

Neke agave cvatu za 10, 40 ili 100 godina. Sve ovisi o klimatskim uvjetima. Biljka nakon cvatnje vene ali prije ugibanja sa strane potjera nove izdanke.

 

VAŽNO JE ZNATI

 

Poznata meksička tekila radi se iz cvjetova i soka agave.

 

 

 

ŠMRIKA (lat. Juniperus oxycedrus)

 

ŠMRIKA U MOJEM I TVOJEM VRTU

 

Smrčika, smrič, crvena venja (lat. Juniperus oxycedrus) raste kao zimzeleni grm ili nisko razgranato stablo koje može narasti do 3 metara visine. Prepoznat ćemo je po svjetlozelenim izrazito bodljikavim iglicama dužine do 2 cm. Može rasti na visinama do 800 metara. Kora je sivosmeđe boje, iglice su oštre i bodljikave te intenzivnog mirisa. Plod je bobičast i mesnat veličine jednog centimetra, crvenkast do crvenkastožut i sazrijeva u drugoj godini.

 

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

 

Iz stabla se dobiva ulje (Oleum Juniperi empyreumaticum) koje se koristi za liječenje bronhitisa, jakog kašlja, katara u plućima, za uništavanje parazita i nametnika u crijevima, te za liječenje kožnih bolesti.

 

VAŽNO JE ZNATI

 

Ako želite pripremiti ljekovitu rakiju ''smrikuju'', kako je zovu Lubeničani, naberite u jesen zrele plodove smrike i potopite ih u kvalitetnu lozovaču ili neku drugu bezmirisnu voćnu rakiju. Neka se bobice kupaju u rakiji nekoliko mjeseci.

 

ZANIMLJIVOST

 

Ime dolazi od grčkih riječi oxys, što znači bodljikav, i cedros što znači stablo.